linija1

tuc logo

 

          TUC projektai

 

 

Mokyklos Tolerancijos ugdymo centras nuolat vykdo mokyklos bendruomenę įtraukiančius projektus: kasmet rugsėjo 23 dieną prasmingomis akcijomis minima Lietuvos žydų genocido diena, lapkričio 16 dieną visi netradiciškai pamini Tarptautinę tolerancijos dieną, sausio 27 dieną – Tarptautinę holokausto aukų atminimo dieną prisimenamas šis skaudus žmonijos istorijos puslapis.

linija1

2012 m. sausio 25-27 dienomis vyko projektas „Drugeliai“. Šio projekto metu buvo minima traptautinė Holokausto aukų atminimo diena. Įvairių klasių mokiniai kartu su anglų kalbos mokytoja ir Tolerancijos ugdymo centro vadove Rasa Krulikauskiene parengė įsimintiną programą, kurios metu buvo skaitomi išgyvenusių holokaustą žydų prisiminimai, deklmuojamos eilės, dešimtų klasių mokiniai prisatė jautrią meninę kompoziciją ( režisierė Sandra Žydaitienė).

Ne vienas renginio dalyvis susigraudinęs susimąstė išgirdęs, ką teko patirti žydų tautybės žmonėms. Pasirodo, norint pagerbti kiekvieną žuvusį žydą tylos minute tektų tylėti 81 valandą. Vien tik Kauno gete 1941 m. spalio 28-29 d. IX forte buvo nužudyta 9200 žydų tautybės žmonių, iš jų - 4300 buvo vaikai. 1943 m. lapkričio 5 d. iš Šiaulių geto 570 vaikų ir senelių buvo išgabenti prekiniais vagonais į Aušvicą ir ten nužudyti...

Renginio metu svarbiausias simbolis buvo drugelis - tai neišsipildžiusios holokausto metu žuvusių vaikų svajonės. Drugelius piešė, karpė, gamino ir pradinių klasių, ir vyresniųjų klasių mokiniai. Spalvingi drugeliai gražiai nutūpė ant aktų salės kėdžių. Sausio 27 vakarą renginio dalyviai po filmo „Nepaprasta kelionė“ peržiūros išrinko gražiausius drugelius, kurie buvo išsiųsti į respublikinę parodą Radviliškio Vaižganto progimnazijoje, o vėliau „skris“ į Hiustono Holokausto muziejų ir į Izraelį.

Renginys buvo nuoširdus, įdomus, nors ir liūdnas, nes prisiminėme skaudžius ir siaubingus žmonijos istorijos įvykius.

Akimirkos >> >>

linija1

 

2011m. rugsėjo 23 dieną mūsų mokyklos Tolerancijos centras surengė šių skaudžių įvykių paminėjimą „Nenusigręžk nuo pareities“. Mokyklos kieme buvo dėliojama septynšakė žydų žvakė – menora. Ji kaip tik buvo dėliojama iš akmenų. Kol mokiniai dėliojo akmenis, vyresniųjų klasių merginos pasakojo apie atmintiną dieną ir menorą, kurią kiekvienas žydas turi savo namuose.

2011 metų lapkričio 16 d. mūsų mokykloje kaip ir daugelyje kitų šalies mokyklų buvo paminėta Tarptautinė tolerancijos diena. Tolerancijos ugdymo centras ir mokinių taryba sukvietė ir pradinių, ir vyresniųjų klasių mokinius į aktų salę, kuri tą dieną buvo tapusi tolerancijos laivų „uostu“. „Tolerancijos laivą“ kaip vienijantį įvairių pažiūrų, rasių, religijų žmones simbolį šiais metais pasiūlė Tarptautinio istorinio teisingumo komisija. Tad visų klasių atstovai pagamino laivelių ir jų bures papuošė prasmingais žodžiais apie pakantumą. Perskaitę sentencijas vaikai prisegė  laivus prie sutarimą simbolizuojančio lyno. Po renginio viešnios iš užsienio Christine Beresniovos ir mokyklos direktoriaus palinkėjimų prisiminti išmintingus žodžius kasdien, ne tik švenčių metu, dalis  laivų „prisišvartavo“ prie vestibiulio kolonų, kiti „išplaukė“ į pradinę mokyklą. 

1

3

2

 

linija1

 

 

 

2012 m. rugsėjo 23 dieną  Tolerancijos Ugdymo centras pakvietė mokyklos bendruomenę paminėti Lietuvos žydų genocido dieną.Mokykloje vykdomas projektas „Knyga“, kurio metu drauge kūrėme knygą, leisiančią geriau pažinti unkalią žydų kultūrą. Šio renginio tikslas –istorinės atminties išsaugojimas. Mes siekiame, kad jaunoji karta geriau žinotų savo šalies istoriją ir tokius faktus, kurie verstų susimąstyti apie žmogaus nuvertinimą totalitarinėje sistemoje.

 

linija1

 

2014 metų lapkričio 15-ąją 1-12 klasių mokiniai paminėjo Tolerancijos dieną. Šiemet visi dalyvavo akcijoje „Tolerancijos diena su Tolerancijos gėlių žiedais“. 0,1-12 klasių mokiniai su auklėtojais per klasės valandėlę, naudodamiesi dir. pav. E.Bačėnienės parengtomis skaidrėmis apie Toleranciją, diskutavo apie pakantumą, karpė spalvingus Tolerancijos gėlių žiedus, ant kurių surašė savo mintis šia svarbia tema. Po 4 pamokų prie centrinio įėjimo vyko akcija „Tolerancijos diena su Tolerancijos gėlių žiedais“.  Renginį mokykloje organizavo mokyklos Tolerancijos centras.

Plačiau >>

 linija1