Trečiąją Erasmus+ projekto "Folklorika" mobilumo dieną, kuri buvo nubaltinta sniego, organizatoriai projekto dalyvius supažindino su Rumunijos kalnų grožiu. Mokytojai ir mokiniai iš Lenkijos, Kipro, Ispanijos, Rumunijos, Turkijos ir Lietuvos lankėsi Jina kaimelyje, kuris įsikūręs Karpatų kalnų viršūnėje, 1000 m virš jūros lygio. Projekto dalyviai lankėsi vietos mokykloje, liaudies muziejuje ir buvo sužavėti vietinių gyventojų vaišingumu bei draugiškumu. Mokiniai turėjo galimybę kartu paslidinėti, apsikeisti patirtimis ir svarbiausia - bendraudami tobulinti anglų kalbą.


 
 

Artėjančių švenčių nuotaikos 5b klasėje


      Meduoliais pakvipo antradienio rytas 5b klasėje per technologijų pamokas. Neringos Samuolytės mama prikepė gardžių meduolių ir pamokė vaikus dekoravimo pradmenų. Vakare tėveliai ir vaikai dalyvavo kalėdinių papuošimų dirbtuvėlėse. Vakarotojus su vėlimo technikos paslaptimis supažindino dailės mokytoja Kristina Alesienė. Prasmingos veiklos visada teikia bendravimo džiaugsmą. Dėkojame padedantiems kurti šventinę nuotaiką.

         Tarptautinio Erasmus+ "Folklorika" projekto dalyvių mobilumo metu mokiniai ir mokytojai lankėsi vienoje Rumunijos mokykloje, susipažino su mokymo sistema, lankėsi pamokose. Mokiniai supažindino projekto dalyvius su Rumunijos tautiniais kostiumais, pristatė liaudies dainas ir šokius. Visi dalyviai turėjo progą pasimokyti Rumunijos tautinių šokių ir patirti bendrą kultūrinę dvasią. 

         Pirmąją Erasmus+ "Folklorika" mobilumo dieną šešių šalių projekto dalyviai iš Gran Kanarijos, Kipro, Lenkijos, Turkijos, Lietuvos ir Rumunijos vyko į du istorinius ir vienus seniausių Rumunijos miestų - Albą Iulia ir Devą. Mokytojai ir mokiniai turėjo galimybę pasigrožėti ne tik įspūdinga ir unikalia miestų architektūra, pajausti Kalėdinę miestų nuotaiką, bet ir žmonių valstybingumo dvasią, kadangi išvykos diena sutapo su Rumunijos valstybine švente, kai minimas Transilvanijos susivienijimas su Rumunija, įvykęs 1918 m. gruodžio 1 d. Miestai buvo pilni pakiliai nusiteikusių Rumunijos gyventojų, vilkinčių tradicinius rūbus bei pasipuošusių įvairiais valstybingumo simboliais. 

           Paskutinę lapkričio mėnesio savaitę 3d klasėje įvyko susitikimas su Vytės tėveliu Arūnu Žiūriu. Jis gydytojas odontologas. Klasės vaikams gydytojas parengė edukaciją tema ,,Dantukai ir jų priežiūra". Mokiniai sužinojo, pakartojo ir įsidėmėjo, kada ir kaip valyti dantukus; kokias dantų pastas pasirinkti; kada keisti dantų šepetukus. Sužinojo ir apie gydytojo odontologo profesiją. Visi klasės mokiniai gavo dovanėlių: dantų šepetėlius ir dantų pastos tūtelę. Mokiniai padėkojo gydytojui odontologui A. Žiūriui ir pažadėjo saugoti savo dantukus, rūpintis jais.

         Tarptautinio Erasmus+ "Folklorika" projekto dalyvių iš šešių šalių (Lietuva, Kipras, Ispanija, Lenkija, Turkija ir Rumunija) antrasis susitikimas vyksta Rumunijoje Sibiu mieste. Kelionėje iš Lietuvos į Rumuniją persėdimas vyko Londone, taigi projekto dalyviai turėjo puikią galimybę praleisti dieną įspūdingoje Anglijos sostinėje. Aplankė Londono įžymybes, grožėjosi senamiesčio architektūra ir parkais. Vėlai vakare pasiekė kelionės tikslą - Sibiu miestą Rumunijoje.

    "Jei turėtum Heraklio rankas, kojas, nešančias kaip vėjas, jei galėtum iššokti iki krepšinio lanko, jei turėtum delfino jėgą ir katės refleksus… Visa tai turėdamas, turėtum tobulą kūną – įrankį pergalėms siekti. Bet to nepakanka būti didingam… Kol nesuprasi, kad stipriausias žmogaus raumuo yra širdis, tu nebūsi iš tiesų didis,“- tokiais visame pasaulyje žinomo tenoro žodžiais prasidėjo jau ketvirtą kartą Kauno šv. Kazimiero progimnazijoje organizuojamas Kauno m. 6-7 klasių mokinių konkursas „Fair Play sporte ir gyvenime“.
Konkursas buvo orientuotas į mokinių kilnų elgesį, bendrosios bei sporto etikos principus: pagarbą žmogaus orumui, rasinės, lytinės, religinės, politinės asmens diskriminacijos netoleravimą, taikos ir tolerancijos skatinimą, sveikatos, kaip svarbiausios gyvenimo vertybės pripažinimą, humanizmą, dorą, sąžiningumą, kūno, proto ir dvasios harmonijos sampratą, fizinio, psichologinio, moralinio smurto vengimą. Užduočių atlikimas reikalavo aktyvaus bendradarbiavimo, komandinio darbo, moralių bei etiškų sprendimų, išradingumo, kalbos kultūros. Konkursui buvo parengtos interaktyvios, vaizdo bei fizinės užduotys, organizuojamos kūrybinės dirbtuvės.
 

   

Lapkričio 28 d. mūsų gimnazijoje vyko tradicinė Aleksoto seniūnijos inicijuota "Mažoji Aleksoto olimpiada".
Po gimnazijos kabinetus pasklido šaunūs svečiai: priešmokyklinukai iš lopšelio - darželio "Boružėlė", Aleksoto lopšelio - darželio, lopšelio-darželio „Dvarelis“, Tirkiliškių lopšelio-darželio ir pradinės mokyklos ketvirtokai. Jėgas įvairiose interaktyviose stotelėse išbandė ir mūsų 4a klasės mokinukai. Svečiams susipažinti su gimnazijos mokytojais, atlikti įtraukiančias ir netgi „skanias“ užduotis padėjo rūpestingi ir kantrūs 6c ir II A klasių gimnazistai.
Olimpiadoje mažiesiems tikrai nebuvo kada nuobodžiauti, o renginio baigiamojoje dalyje Aleksoto seniūnės Liukrecijos Navickienės ir mūsų administracijos atstovų įteiktos saldžios dovanos dar labiau prisidėjo prie pakilios nuotaikos: juk visi žino svarbiausią olimpiados principą – ne nugalėti, o dalyvauti.

R. Janušauskienės nuotr.

 

   

Ar žinote, kad kalba valdo net karalius?


       Taip, taip. Neabejokite! Ir tuo kasmet įsitikinti leidžia Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo gimnazijos lituanistės, jau aštuntus metus iš eilės kviečiančios į protų mūšį „Kalba valdo net karalius“. Šiemet Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijai atstovavo Ib gimn. klasės mokinės Agnė, Ugnė, Salvija ir Smiltė su mokytoja S. Žydaitiene. Tiesa, nors ir nekarūnuotos, mokinės džiaugėsi, kad klausimai ne tik patikrino pastabumą, įžvalgumą, bet ir buvo netikėti, nuotaikingi. Liko daug gerų emocijų, sužinota naudingų dalykų. 

   

Ar suderinamos taisyklinga laikysena ir išmaniosios technologijos?


      Į šitą ir kitus aktualius klausimus sparčiai augantiems ir išmaniąsias technologijas mėgstantiems penktokams įtaigiai ir kantriai atsakinėjo klasės valandėlėje apsilankęs svečias - Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausias gydytojas Dalius Barkauskas. Mokiniai sužinojo, kokią įtaką jų ateičiai turės taisyklingos laikysenos, darbo prie kompiuterio, mankštinimosi, mitybos įpročiai. Gydytojas negailėjo vaikams vertingų patarimų. Tikėkimės, kad penktokai į juos įsiklausė.